HOME

<< back

Lonchaeidae Lansvliegen

Lansvliegen weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Lonchaea spec.
Lonchaea spec.
Setisquamalonchaea fumosa Setisquamalonchaea fumosa Setisquamalonchaea fumosa Lonchaeidae indet.
Silba (syn.Setisquamalonchaea) fumosa
Lonchaeidae indet.
Lonchaeidae indet.

Lansvliegen Weetjes

De naam Lansvliegen komt van de lansvormige legbuis van de vrouwtjes. De legbuishuls is verhard en kan niet worden ingetrokken.

Er zijn in Nederland 34 soorten lansvliegen in 7 geslachten: Chaetalonchaea (1), Dasiops (4), Earomyia (3), Lamprolonchaea (1), Lonchaea (23), Protoromyia (1) en Silba (voorheen Setisquamalonchaea) (1).

Lansvliegen zijn o.a verwant aan de Fruitvliegen (Tephritidae), maar zijn niet kleurrijk. Alle Lansvliegen zijn zwart sommige glimmend zwart of met mooie metallic weerschijn zoals Lamproclonchaea smaragdi.

Ze hebben typische halfbolvormige kopjes, dichte beharing op het voorhoofd en een typische nogal uitgebogen voorvleugel en donkere haltertjes en een brede borst in een wat gedrongen lichaam. Sommige soorten hebben een typisch klein vooruitstekend snoetje.

De meeste soorten Lansvliegen kun je vinden in de bossen waar de larven in dode bomen, rottend hout en boomzaden te vinden zijn. Veel Lonchaea larvensoorten leven in naaldhoutbossen waar ze zich voeden met boomzaden maar ook met larven van kevers/ houtboorders.

Silba fumosa vind je vaak op bloemen vooral op jonge knoppen van Boerenwormkruid (zie foto boven).

Fotografie Weetjes

Silba is op foto te onderscheiden als je de zijkant vanuit lage positie neemt zodat de kenmerkende felgele calypter met lange wimpers te zien is. Belangrijk is ook het zijaanzicht van de kop en de kleur van het haltertje. Helaas zijn er weinig mogelijkheden om soorten te identificeren van foto's en is microscopisch en genitaal onderzoek nodig voor verdere determinatie.

De mannetjes komen bijelkaar in luchtzwermen en hebben ook speciale plekken in het bos waar de mannetjes hun territorium verdedigen en vrouwtjes lokken. Deze plekken zijn vaak op dode boomstronken.

Pristurus heeft mooie fimpjes van o.a. Smaragdlansvlieg Lamprolonchaea smaragdi en van een Lonchaea soort die eitjes legt (ovipostion) in een gat van een houtboorder.

FILMPJES VAN PRISTURUS.

Mogelijke look-alikes

.

Fannia (mannetje) Fannia (vrouwtje)
Fannia (mannetje en vrouwtje)
Agromyzidae soort (Mineervlieg vrouwtjes) Agromyzidae soort (Mineervlieg vrouwtjes)
Agromyzidae soort (Mineervlieg vrouwtjes)
Calliopum soort Calliopum soort
Calliopum soort

Lansvliegen lijken veel op Fannia soorten vanwege de gelijkende kopvorm en vleugelvorm. De Fannia hebben vaak een gele halter terwijl dit bij de Lansvliegen altijd donker is. Let wel dat de calypter die dicht onder vleugel basis zit wel vaak geel is bij Lansvliegen. De kop van Fannia verschilt van die van Lansvliegen doordat de Fannia kop witte gezichtsranden heeft. Ook lijken de Lansvliegen veel op de zwarte soorten mineervliegen (Agromyzidae) waar de vrouwtjes ook een verharde legboor hebben die niet intrekbaar is. De Calliopum soorten die ook glimmend zwart zijn, hebben strepen in de ogen.

Andere Bronnen

De beste bron voor informatie over Lonchaeidae is de internationale specialist Iain MacGowan.

WEBSITE VAN IAIN MACGOWAN.


BOVEN